Zadzwoń do nas: 500 695 800 - mail: info@natural-detox.pl

Test – Candida, grzyby i pleśnie

Grzyby Candida

CANDIDA_300X300

Grzyb candida jest grzybem z rodziny drożdżaków i jest naturalnym składnikiem flory bakteryjnej jelita grubego. Problemy z grzybami candida nie polegają na samym fakcie ich obecności, ale na niekontrolowanym ich rozroście w organizmie człowieka. Candida albicans żyje w przewodzie pokarmowym człowieka, stanowiąc część flory bakteryjnej jelit człowieka.

Problemy z tym drożdżakiem zaczynają się wtedy, gdy naturalna równowaga w ilości, oraz w składzie gatunkowym drobnoustrojów w jelicie się zmieni. Z zaburzeniami mamy do czynienia najczęściej gdy coś spożyjemy lub wypijem, co było skażone chorobotwórczymi bakteriami, jak gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus), Salmonella,  patogenne szczepy bakterii pałeczki okrężnicy (Escherichia coli), Enterobacteriace, oraz wiele innych. Patogenne bakterie mogą zacząć się rozmnażać w przewodzie pokarmowym i dochodzi do pojawienia się objawów zatrucia pokarmowego. Przyczyną zaburzenia naturalnej flory bakteryjnej jelit jest stosowanie antybiotyków, które ze swej natury mają działanie przeciwdrobnoustrojowe. Równowaga mikroflory bakteryjnej jeliy polega na dominującej roli dobroczynnej bakterii acidophilus. Powodując degradację i niszczenie własnej flory jelitowej, wówczas w miejsce pożytecznych bakterii spełniających ważne funkcje w organizmie mnożą się patogenne bakterie chorobotwórcze, oraz występujące śladowo przy prawidłowej florze jelitowej formy grzybów, jak np. Candida albicans, który zaczyna się rozrastać i przejmuje rolę dominującą. Candida kolonizując jelita, wydziela szereg toksycznych substancji z własnych procesów metabolicznych, zatruwając organizm i zaburza prawidłowe jego funkcjonowanie prowadząc do rozchwiania prawidłowych czynności narządów i tkanek. Konsekwencją takiego niekontrolowanego rozrostu są rozmaite dolegliwości czy choroby jak i alergie. Candida oddziałuje również  na ścianę jelita powodując jej nieszczelność zwiększając zdolność przenikania przez ścianę jelita substancji, które normalnie nie powinny się pojawić we krwi – tak zwane „przeciekające jelita”. Prowadzi to do przeciążenia organów wydalniczych jak nerki czy wątroba jak i bardzo często jest przyczyną wielu objawów alergicznych i chorobowych.

Na niekontrolowany rozrost grzybów Candida w organizmie człowieka wpływ mają:

  • sposób odżywiania
  • spadek odporności organizmu
  • długotrwała antybiotykoterapia  oraz chemioterapia
  • cukrzyca
  • konserwanty

Objawami kandydozy może być:

  • alergia
  • problemy skórne
  • spadek odporności organizmu
  • chroniczne zmęczenie
  • wzdęcia
  • bóle głowy
  • katar
  • problemy laryngologiczne
  • biegunki
  • wiele innych
  • problemy zatokowe
  • częste nawracające infekcje

Grzyby oraz ich wpływ na nasz organizm…

Grzyby są jednymi z najstarszych organizmów na świecie. Grzyby mają wiele bardzo istotnych funkcji gdzie np. kilka gatunków grzybów pleśniowych i drożdżopodobnych ma pozytywny wpływ na środowisko, biorąc udział w obiegu pierwiastków poprzez rozkład materii organicznej. Niektóre z gatunków grzybów zarówno  pleśniowych jak i  drożdżopodobnych negatywnie wpływają na środowisko, przyczyniając się do procesu rozkładu, głównie żywności, wytwarzając enzymy, które powodują obniżenie wartości odżywczych i organoleptycznych produktów spożywczych. Żywność może być także skażona toksynami grzybów pleśniowych, co jest często przyczyną m.in. zatruć pokarmowych u ludzi. W przypadku ludzi z obniżoną odpornością immunologiczną, żywność zakażona grzybami i/lub ich toksynami stanowi szczególne źródło patogenów, a nawet stwarza niebezpieczeństwo zakażeń układowych. Obecnie temat mikotoksyn, choć jeszcze nie do końca poznany, jest bardzo ważnym zagadnieniem dotyczącym głównie bezpieczeństwa żywności. Mikotoksyny mogą przenosić się drogą powietrzną poprzez zarodniki grzybów pleśniowych a w zarodnikach kumuluje się większość metabolitów grzybów jak i ich toksyny. Duże stężenie tych metabolitów zwłaszcza wewnątrz budynków mieszkalnych może niekorzystnie wpływać na zdrowie człowieka. Mikotoksyny są wtórnymi produkty przemiany materii grzybów pleśniowych, toksyczne dla człowieka, roślin i zwierząt. Grzyby pleśniowe są powszechnie obecne w środowisku i bardzo łatwo się rozsiewają, stąd kontakt organizmów żywych z ich toksynami jest powszechny poprzez ich wdychanie, skórę jak i spożycie skażonej żywności. Zarodniki grzybów znajdują się przede wszystkim w powietrzu a zarodniki dostające się drogą oddechową do organizmu mogą być źródłem toksyn. Publikacje naukowe donoszą, że w każdym zarodniku może występować nawet kilka różnych mikotoksyn. Kontakt z zarodnikami zwiększa także moda na aktywny tryb życia, który wiąże się z korzystaniem z publicznych urządzeń sanitarnych, sportowych, basenów. Stosowanie systemów nawilżających powietrze również sprzyja rozprzestrzenianiu się zarodników grzybów w przewodach wentylacyjnych. Klimatyzacja pomieszczeń prowadzi do wzrostu stężenia zarodników grzybów pleśniowych należących do rodzaju FusariumAspergillus Penicillium.

Dla zdrowego organizmu zakażenie zarodnikami grzyba nie stanowi większego zagrożenia. W przypadku osób z obniżoną odpornością może dojść do manifestacji objawów chorobowych najczęściej ze strony układu oddechowego i pokarmowego. Człowiek narażony na działanie mikotoksyn ma początkowo łagodne objawy kliniczne przypominające alergię: zmęczenie, bóle głowy, nieżyt nosa, zapalenie spojówek, zatok, krtani i skóry. Oddziaływania mikotoksyn mogą przejść w przewlekły lub ostry charakter, zależy to od dawki i czasu narażenia na kontakt z toksynami. Oprócz zaburzeń w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów mogą prowadzić do zaburzeń w syntezie kwasów nukleinowych, co wywołać może uszkodzenie nerek i wątroby a także rozwój choroby nowotworowej.

Możliwości diagnostyczne obecności grzybów, oraz pleśni w naszym centrum obejmują:

13 rodzajów grzybów candida

Candida Albicans
Candida Dubliniensis
Candida Glabrata
Candida Guillermondi
Candida Crusei
Candida Lusitaniae
Candida Parapsilosis
Candida Pseudotropicalis
Candida Rhodotorula
Candida Rugosa
Candida Sitophila
Candida Stellatoida
Candida Tropicalis

Grzyby oraz pleśnie:

Aflatoxins
Aspergillus Fumigatus
Aspergillus Niger
Balantidium Coli
Candida Albicans
Chlamydia Psittaci
Chlamydia Trachomatis
Coxiella Burnetii
Entamoeba  Histolytica
Epidermophyton
Giardia Lamblia
Leishmania Donovani
Microsporum Glypsium
Mixed Protozoa
Plasmodium Falciparum
Plasmodium Vivax
Rocky Mountain Spotted Feler
Trichomonas Vaginalis
Trichophyton Rubrum
Trichophyton Terrestre
Trypanosoma Brucei
Chlamydia Pneumoniae
Cryptosporidium
Entamoeba Coli Cysts
Iodamoeba  Butschlii, Trophozoites
Iodamoeba  Butschlii Cysts
Leishmania Tropica
Pneumocystis Carinii in human lung
Acremonium / Cephalosporium Mix Fungus
Alternaria Mix
Aspergillus Mix
Aureobasidium Pullulans / Pullularia Fungus
Botrytis Cinerea
Chaetomium Globosum
Cladosporium Mix
Curvularia Specifera
Epicoccum Mix
Fusarium Mix
Geotrichum Candidum
Gliocladium Fimbriatum
Helminthosporium
Microsporum Canis
Monotospora Brevis
Mucor  Mix
Mycogone Sp.
Neurospora Sitophila
Penicillium Mix
Phoma Mix
Rhizopus Stolonifer
Rhodotorula Rubra
Scopulariopsis Sp.
Spondylocladium Atrovirens
Sporobolomyces
Sporotrichum Pruinosum
Stemphylium Mix
Trichoderma Mix
Trichophyton Mix
Verticillium Albo-Atrum
Aspergillus Carneus
Aspergillus Clavatus
Aspergillus Flavus
Aspergillus Glaucus
Aspergillus Nidulans
Aspergillus Ochraceus
Aspergillus Ustus
Aspergillus Versicolor
Bipolaris
Blastomyces Dermatitidis
Coccidiodes Immitis
Cryptococcus Neoformans
Cylindrocarpon
Memnoniella
Myrothecium
Penicilluim Aurantiogriseum
Penicillium Chrysogenum
Penicillium Nordicum
Penicillium Verrucosum
Pithomyces
Rhizopus
Sporothrix Schenckii
Stachybotrys Chartarum
Wallemia

Back to Top

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress